Maty wygłuszające do drzwi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aniol
    RS
    • 2012
    • 5228
    • Octavia I combi (1U5)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

kamilwlc, Płaskownik alum wygiety do środka oczywiście bez przesady co by szyba chodziła.Można dać w to miejsce podwójną warstwe maty i wyprofilować do środka ale z wyczuciem.Drugą metode zastosowałem u mnie i wszystko pasowało i dwa lata bez żadnych problemów gra muzyka.
    http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
    Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• lu5asz
      RS
      • 2011
      • 2006
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez jamesbondzio
      lu5asz, bo są "materiały " i " materiały" dopytaj czym i jak oni robią i porównaj z tym co sam chciałeś kupić
      Mam odpowiedz:,,Standardowe wygłuszenie drzwi i bagażnika to jedna warstwa maty butylowej,,
      Pianka do drzwi to 2x90zl i pianka tylko na nadkola 180zl.
      Kondziu

OCP

Komentarz

• michal_suchy
        Drive
        • 2009
        • 89
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez lu5asz
        Zamieszczone przez jamesbondzio
        lu5asz, bo są "materiały " i " materiały" dopytaj czym i jak oni robią i porównaj z tym co sam chciałeś kupić
        Mam odpowiedz:,,Standardowe wygłuszenie drzwi i bagażnika to jedna warstwa maty butylowej,,
        Pianka do drzwi to 2x90zl i pianka tylko na nadkola 180zl.
        Kolego to nadal za mało informacji żeby wycenić taką usługę. Potrzebne są konkretne nazwy materiałów oraz ich grubości.

Komentarz

• lu5asz
          RS
          • 2011
          • 2006
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Taki zestaw bedzie ok?Jak myslicie?
          Kondziu

OCP

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

lu5asz, Morele grają dosyć specyficznie i nie wiem czy będziesz zadowolony. A jeśli mają grać bez wzmaka na samym radiu to tym bardziej szukałbym czegoś innego.
            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• mirek010
              Ambiente
              • 2013
              • 115

Witam mam pytanko mam zamiar w najblizszym czasie wygłuszyć u siebie drzwi mam octavie 2 i czy jest sens zdejmować tą blachę na nitach i wygłuszać również wewnatrz drzwi czy wystarczy tylko obkleić tylko ta blachę co jest po zdjeciu tapicerki?

Komentarz

• Majowy
                Ambiente
                • 2013
                • 215

Wnętrze drzwi pełni funkcje pudła rezonansowego. Im sztywniejsze ściany tego pudła tym lepiej. Więc wygłuszenie i usztywnienie poszyć drzwi da lepszy efekt niż usztywnienie tylko jednej ściany, która na dodatek jest sztywniejsza niż poszycie. Pytanie jak znaczne modyfikacje chcesz wprowadzać. Zawsze cały zestaw będzie tak dobry jak najsłabsze ogniwo. Więc jak nie zmieniasz głośników, przewodów itd. to może szkoda zachodu... Do ponownego montażu panela będziesz potrzebował nity i solidną nitownice. Jest z tym troche roboty...

Komentarz

• mirek010
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 115

Majowy, więc tak jeśli chodzi o głośniki to w planach jest zalożenie takich http://allegro.pl/hertz-ev165-glosni...444094583.html na przód i tył a jeśli chodzi o sam montaz samej blachy to robiłem już podnośnik szyby w tylnych drzwiach wiec wiem już jak szybko się z tym uporać rozwiercenie montaz nitowanie tego panela itp jeśli chodzi o instalacje to narazie zostało by to co jest

[ Dodano: Czw 24 Lip, 14 15:38 ]
                  jeśli chodzi o głośniki to nie jest wcale powiedziane ze maja takie być może macie inne opcje?

Komentarz

• Nexus6
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4847
                    • Volkswagen

Zamieszczone przez mirek010
                    jeśli chodzi o głośniki to nie jest wcale powiedziane ze maja takie być może macie inne opcje?
                    zajrzyj do opisu instalacji CA Kowala2002 - zainstalowane tam głośniki to taki sensowny program minimum
                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• ovi
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 105

Zamieszczone przez Majowy
                      Wnętrze drzwi pełni funkcje pudła rezonansowego. Im sztywniejsze ściany tego pudła tym lepiej. Więc wygłuszenie i usztywnienie poszyć drzwi da lepszy efekt niż usztywnienie tylko jednej ściany, która na dodatek jest sztywniejsza niż poszycie. Pytanie jak znaczne modyfikacje chcesz wprowadzać. Zawsze cały zestaw będzie tak dobry jak najsłabsze ogniwo. Więc jak nie zmieniasz głośników, przewodów itd. to może szkoda zachodu... Do ponownego montażu panela będziesz potrzebował nity i solidną nitownice. Jest z tym troche roboty...
                      ja u siebie zrobiłem wewnętrzne i zewnętrzne poszycie drzwi. Wewnątrz 2 warstwy, zewnątrz 3 warstwy różnych wygłuszeń. Bez miany kabli i głośników. Jest mega fajnie. Głośniki mają nowe brzmienie.

Komentarz

• Sebastian75
                        Elegance
                        • 2013
                        • 912

Możecie kogoś polecić z Małopolski pod kątem wyciszenia autka?

Komentarz

• Nexus6
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 4847
                          • Volkswagen

Sebastian75, http://www.audiocar.pl/
                          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• ketivv
                            L&K
                            • 2011
                            • 1155

Zamieszczone przez Nexus6
                            ja się pod tym tylko podpiszę polecająć

Komentarz

• Sebastian75
                              Elegance
                              • 2013
                              • 912

Dzięki !

Komentarz

• gemi
                                Classic
                                • 2014
                                • 28

Panowie proszę o pomoc. Niżej specyfikacja mojego "problemu".

W planach mam wyciszenie autka i polepszenie brzmienia systemu audio. Mam przy tym kilka pytań.

Dane:
                                Budżet - ok. 2000zł
                                Samochód - Skoda Octavia II FL HB (jak w profilu)
                                Audio - Bolero + stand. zestaw głośników
                                Cel 1 - wyraźnie polepszenie brzmienia (głównie likwidacja plastikowych basów, powstałych rezonansów na plastikach oraz poszerzenie sceny, a właściwie wydobycie jej )
                                Cel 2 - w miarę rozsądne wyciszenie auta tak aby dało się komfortowo rozmawiać w samochodzie przy prędkości 140km/h jadąc z tempomatem na autostradzie . Obecnie przy bardziej chropowatym asfalcie (opony r17/45/225) jest po prostu głośno.
                                Nie oczekuję likwidacji stuków przy nierównościach itp., bo to nie ta klasa auta. Głównie zależy mi na odizolowaniu się jako takim od szumu kół.

Uwagi - Wolał bym wyciszenie jedną warstwą ze względu na koszty montażu mat. Sam niestety nie mam na to czasu ani zacięcia. Proszę weźcie to pod uwagę przy proponowanych materiałach. Ew. proszę o informację jeśli to w ogóle nie ma sensu.

Przejdźmy jednak do konkretów.

1) Jak powinna wyglądać kolejność prac? Czy w ogóle można rozdzielić montaż głośników i mat wygłuszających. Jeśli tak to co należy zrobić w pierwszej kolejności?

2) Planuję wyciszenie drzwi przednich + ew. tylne w zależności od efektów jakie da wyciszenie drzwi przednich. Do tego wyciszenie bagażnika i nadkoli przednich. W kolejności: bagażnik -> drzwi przednie -> (ew. drzwi tylne) -> nadkola przednie. Pytanie: Jakich mat powinienem użyć żeby przy rozsądnych kosztach usłyszeć różnicę. Najlepiej jeśli to by była tylko jedna warstwa mat (chciał bym oszczędzić na kosztach montażu).
                                Jakich mat powinienem użyć w bagażniku (wilgoć)? Jakich do drzwi? Czym wygłuszyć nadkola przednie i czy robić to od zew. czy od wew. strony?

3) Mam radio Bolero. Czy z tym radiem da się osiągnąć satysfakcjonujące rezultaty (znaczną poprawę brzmienia) zmieniając tylko same głośniki?

4) Jeśli jednak musiał bym iść w coś więcej czyli głośniki + wzmak., to jaki to jest wzrost kosztów. Chodzi mi o pakiet min., który będzie miał wyraźnie lepsze brzmienie od samych nowych głośników z radiem Bolero. Chodzi mi o orientacyjne koszty, ew. o procentowy wzrost kosztów, bo wiadomo, że każdy ma inny próg "satysfakcji". Może jakieś propozycje?

5) Czy jest sens wymieniać kable?

6) Jakie warsztaty możecie polecić na śląsku gdzie będę mógł przeprowadzić montaż mat i audio? Raczej budżetowo, ale tak żeby mi później tapicerka boczki itp. same nie odchodziły

Ps. Wiem, że to temat dot. mat, ale chciałem całość opisać ze szczegółami żeby było się do czego odnieść. Nie linczujcie mnie proszę za szybko Kwestie doboru głośników możecie ominąć. Po prostu nie chciałem kolejnego tematu zakładać.

Komentarz

• danielus7
                                  Drive
                                  • 2012
                                  • 88
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Gdzie można niedrogo skorzystać z usługi wygłuszania drzwi w O1 na śląsku (okolice Chorzowa)?

Komentarz

• lu5asz
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2006
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez danielus7
                                    Gdzie można niedrogo skorzystać z usługi wygłuszania drzwi w O1 na śląsku (okolice Chorzowa)?

Wiele osob z OCP tam robilo,w tym ja, i jestesmy zadowoleni.
                                    Kondziu

OCP

Komentarz

• danielus7
                                      Drive
                                      • 2012
                                      • 88
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Chciałbym wygłuszyć matami BOLLa. Czy wystarczy jeden rodzaj tych mat z aluminium?

Komentarz

Pracuję...